Fika, fika, fika… med F!

Fika med Fi

Med bröd, Bregott och honung köpt i Minsk som mitt bidrag till mötet, beger jag mig till gamla kommunhuset i Hammenhög där vi i F! Österlen ska träffa ett gäng entusiaster från Malmö för att diskutera kommunpolitik. Vi är ju den första kommunen i Sverige som haft förmånen att praktisera f!s politik i snart en mandatperiod och vi har en hel del erfarenheter att dela med oss av. Ing-Mari och jag hämtar Malmögänget i Gärsnäs dit de kommit med tåg och de är, liksom vi, fulla av förväntan inför vårt möte. Vi möblerar om på Jacobs stora kontor på kommunhuset för att kunna sitta tillsammans runt ett bord och Fredrik fixar gott kaffe och snart så är vi i full gång att dricka detta och trycka i oss ostmackor och mellan tuggorna presenterar vi oss för varandra.

Sedan börjar samtalet om kommunpolitik. Camilla håller i ordförandeklubban vilket mest går ut på att fördela ordet. För många ord blir det. Vi Österleningar är ivriga att berätta om hur viktigt det är att ha en ordentlig lista till kommunfullmäktige, hur smart det är hälsa på redan etablerade politiker, och hur mycket tjänstemännen är villiga att berätta bara man frågar! Många intressanta inlägg, skratt och aha-upplevelser blir det under de två timmarna vi ägnar åt att lära känna varandra och reda ut alla frågor runt vad det innebär att sitta i nämnder, fullmäktige och utskott. Vi lite mer erfarna politiker får med frågorna från de blivande politikerna ta en liten titt på oss själva och sammanfatta vad vi håller på med vilket alltid känns berikande.

Träff med Fi II

Direkt efter vårt politikmöte får vi möblera om till långbord för att välkomna till den sista ”Fika med F!” denna mandatperiod. Det är slutet på vår Österlentour som inneburit att vi besökt alla större byar i kommunen, bjudit på kaffe och kaka och ställt frågan: ” Vad kan vi göra för er i denna by?” Idag bjuds på helt fantastiska kardemummabullar (de godaste jag ätit!) och ännu mer av Fredriks kaffekokarkonst. En hel del människor har hörsammat vår inbjudan och vi börjar berätta om vad som hänt i politiken på sista tiden och vad som är aktuellt.

Det blir mycket diskussion om skolfrågan, där vi i F! hela tiden varit tydliga med att vi ska ha kvar de skolor som finns i byarna. Det är mycket att säga om detta och även om det faktum att biblioteksfilialerna stängt, något som F! varit helt emot. Nu finns dock en öppning att öppna tre av ursprungliga sex och Camilla berättar om alla turer runt både skolnedläggningarna och avvecklingen av biblioteksfilialerna.

En kvinna med bakgrund inom politiken i folkpartiet menar att det alltid är lika intressant att komma på våra öppna möten eftersom det är det bästa sättet att få veta vad som händer i kommunen. Hon har samlat på sig en hel hög med argument för att rösta på F! detta val efter flera fika med F! som hon besökt. Två tjejer från Korsavadskolan berättar om svårigheten att prata feminism i skolan och hur glada de är att ungdomens hus, ”Benka dí”, tar genustänkandet på allvar. En av flickorna har varit där på en kväll då politiker bjöds att äta middag med ungdomarna och hon passade då även på att göra ett vackert halsband som hon nu presentar Gudrun med. Halsbandets bokstäver bildar, givetvis, ordet ”Feminist”.

Gudrun fikar III

Efter avslutat fika-med-f!-möte, så drar Gudrun och jag iväg med bil till Ystad där Gudrun ska hålla ett av sina välbesökta ”homepartys”. Vi känner allt kaffe skvalpa runt i magen och tänker nog båda att det var tur att det fick sällskap av både smörgås och bulle för vi inser att någon middag hinns det inte med idag. Framme i Ystad parkerar vi på Österportstorg och kliver ut i duggregn. Vi går gågatan fram med en tung bokkasse emellan oss och jag tänker att måtte inte Gudruns böcker; 100 brev som inte?! förändrade världen, bli för fuktiga för de ska ju kunna säljas och bidra till vår valfond!

När vi till slut hittar adressen och fått klättra upp för en hel del trappor till en alldeles förtjusande vindsvåning i ett 1700-talshus mitt i Ystad, så möts vi att ett stort gäng glada elever från Fridhems folkhögskola och värdinnan Boels hembakade kärleksmums, syltkakor och till det – ännu mera kaffe! Fast här serveras även två sorters indiskt te vilket jag klokt nog väljer innan jag tillsammans med alla andra som knökat in sig i Boels kök flyttar koncentrationen från fikat till Gudrun och hennes blädderblock.

Fi talar II

Summering: Att engagera sig i F! kräver stålmage eller att man är välorganiserad då det gäller matintag och fixar matsäck. Det gäller även att man gillar mycket folk, tycker om diskussioner och hakar på när folk vill veta mer. Själv är jag i planeringstagen för att hålla i ett par ”homeparty” i Blekinge. På Google har jag hittat ett utmärkt falaffelställe på vägen. Det gäller att grunda så bullar, kakor och välbryggt kaffe får landa på nyttigheter som klarnar hjärnan så den feministiska retoriken har chans att blomma och ges utryck med färggranna pennor på blädderblock!

Margarethe Müntzing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: