F! växer i en rasande fart och nu börjar det märkas både i de senaste opinionsmätningarna och i debatten.

Expressen skriver: När de flesta partier läcker medlemmar som ett såll går ett mot strömmen. På ett halvår har Fi vuxit femfaldigt och har nu över 9 000 medlemmar. Det rosa partiet växer i sådan fart att debattören Göran Greider har börjat oroa sig för en splittrad vänster.

FI går mot strömmen – växer så det knakar
Expressen

Det var några hundra som stod utanför Jazzhuset i Göteborg förra torsdagen. Trots att det var mulet och kallt var det peppade ögon i kön och högljudda röster. Till slut gav himlen upp och började regna, men kön stod lugnt kvar. Alla ville in och lyssna på Gudrun Schyman. Katarina von Sydow som läser en mastersutbildning i genusvetenskap på Göteborgs universitet, var en av de runt hundra som trots väntan inte fick plats.

– Det kändes mer som en kö till en konsert, det var många som log, alla pratade med varandra. Det känns som att Gudrun är som en idol för många, säger hon.

Framåt för Fi
Aftonbladet

gudrun-schyman#Detgårbranu Gudrun!

Feministiskt initiativ går framåt och de övriga partierna står stilla. Det visar den senaste opinionsmätningen från Yougov, skriver Metro.

– Otroligt roligt, säger Fi:s talesperson Gudrun Schyman.

Opinionsläget i svensk politik är stillastående. Om det vore val i dag skulle 49,5 procent av väljarna rösta rödgrönt, vilket är mer eller mindre oförändrat sedan senaste Yougov-mätningen.

36,4 procent skulle lägga sin röst på Alliasen, som backar 0,9 procentenheter. Skillnaden mellan blocken är nu rekordstort – 13,1 procentenheter.

Fi framåt

För uppstickaren Feministiskt initiativ (Fi) ser det allt mer ljust ut inför valet om fem månader. Partiet drar upp kategorin ”övriga partier” till 2,7 procent, skriver Metro.

– Jag uppskattar att närmare 2 procent väljer FI, säger Lars Gylling på Yougov till tidningen.

Fi:s talesperson Gudrun Schyman tycker att resultatet är ”otroligt roligt”.  Enligt henne beror medvinden på sociala medier och att partiet är ute mycket i landet.

– Det är inte konstigt att det också börjar synas opinionsmätningarna, säger hon till Metro.

Det_går_bra_nu

Gudrun Schyman: ”Det är otroligt roligt”

Fi, Feministiskt initiativ är på frammarsch. Stödet för Fi växer och den senaste väljarbarometern från Yougov och Metro pekar på att Fi närmar sig 2 procent.

LÄS MER: Rödgrönas försprång ökar

Yougov har hittills inte delat upp väljarsympatierna i gruppen ”Övriga” mellan olika små partier, men från och med nästa mätning kommer Fi att bli ett eget alternativ.

LÄS MER: Fi största partiet – på Facebook

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet menar att det är tydligt att Fi lyckas mobilsera väljare i sociala medier.

LÄS ÄVEN:

Abba-Benny skänker 100 000 till Fi

Sociala medier gör oss mer politiskt aktiva

 Metro IIGudrun Schyman på förra valvakan, 2010.
Vid årets riksdagsval ser betydligt fler röster ut att gå till Fi.  Foto: TT

Fi:s glädje – får två procent i ny mätning
Nyheter24

Feministiskt initiativ satsar allt inför valet i höst. Nu har partiet för första gången nått två procent i en opinionsundersökning.

I Metro/Yougovs opinionsmätning för april är det egentligen bara ett parti som ökar nämnvärt – Feministiskt initiativ. Fi når i undersökningen närmare två procent av stödet. Och är det enda partiet som ökar.

– Fantastiskt! Det är otroligt roligt. Jag är ju ute väldigt mycket och märker att det är fart i den här rörelsen. Det är inte konstigt att det också börjar synas i opinionsmätningarna, säger Gudrun Schyman, talesperson, till Metro.

Medlemsboom och miljonen

Fi har under året sett en stark medlemstillströmning och partiet har varit duktiga på att engagera väljare i sociala medier. Förra veckan nådde partiet en miljon insamlade kronor till valfonden.

Stort gap för Alliansen att hämta in

Undersökningen visar även att gapet mellan de rödgröna partierna och Alliansen är större än förra månaden. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får tillsammans 49,5 procent.

Alliansen når endast 36,4 procent. Samtidigt ligger Sverigedemokraterna kvar på en hög nivå med sina 11,4 procent.

Glädje
Fi:s talespersoner Stina Svensson, Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: