Musikduo, anmäld för hatbrott, inbjuden till studentnation i Lund

För några dagar sedan fick F! Skåne ett mejl från två studenter som är ideellt engagerade i Lunds studentnationsliv. De berättade att nationen de valt att engagera sig i och som de trivts väldigt bra på, Hallands Nation, valt att bjuda in en musikduo som skrivit en låt som blivit anmäld för hatbrott av F! Malmös Lisa Rydje, detta p.g.a. låtens sexistiska och till viss del våldsromantiserande hållning gentemot kvinnor. Duon har efter anmälan bett om ursäkt och gett en förklaring till varför de skrivit låten, studenterna är dock kritiska till om det är tillräckligt gentemot vad låten faktiskt handlar om.

De två studenterna tycker att det är väldigt problematiskt att en studentnation, vars motto är ”De e kärlek”, bjuder in en duo som skrivit och spridit en låt som är direkt kvinnoförnedrande och till viss del kan anses uppmana till både våldtäkt och våld mot kvinnor. Det är inte kärlek helt enkelt.

Vi i F! Skåne kan bara hålla med och tycka att det är tråkigt att Hallands Nation inte delar vår och studenternas hållning. Sexism och våldsromantiserande är aldrig okej oavsett forum, och det är oerhört tragiskt att detta inte tas på mer allvar i sammanhanget.

Det finns säkerligen kvinnor på nationen, och definitivt inom studentlivet i Lund, som varit utsatta för sådant som låten handlar om. De utesluts nu till viss del ur gemenskapen, även om det säkert inte var avsikten.

2013 anmäldes 27 100 fall av misshandel av kvinnor över 18 år enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Världshälsoorganisationen utkom med en rapport  samma år som talade om att omkring 35% av alla kvinnor i världen någon gång misshandlats av sin partner eller någon närstående.

Feministiskt initiativ står upp mot sexism och våld mot kvinnor oavsett om den är fiktiv eller i verkligheten. Den fiktiva kan ju dessutom många gånger leda till en normalisering av både verbala uttryck och fysiska sådana. Det är ett direkt säkerhetspolitiskt problem att halva befolkningen i Sverige utsätts för grova sexuella kränkningar och våld som i många uppmärksammade fall senaste tiden lett till mord. Även om en person som skriver om kränkande handlingar i en musiktext aldrig skulle utföra något av det, så kan ju personer som hör texten få för sig att göra det.

Det är naturligtvis svårt att göra alla nöjda när man står som klubbansvarig, och en studentnation får naturligtvis göra som den vill när det kommer till bokningar av artister. Men vi kan tycka att det är tråkigt att två engagerade studenter känner sig både kränkta och ovälkomna, och vi kan se problematiken i att släppa in en artist som förvisso bett om ursäkt för en olämpligt hotfull låt, vilket är bra, men sedan inte stått för det som sades i ursäkten – nämligen att ta bort låten från de offentliga musikforum som finns. Så länge låten finns ute, kan inte studenternas kritik anses orimlig och vi vill som organisation ge vårt stöd till dem och hoppas att deras ideella arbetsplats tar deras obehag på allvar.

Sexism och våldsromantik är två reella problem överallt i samhället och alla människor borde ta sitt ansvar för att få stopp på det.

F! Skånes styrelse


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: