Schyman och det feministiska genombrottet

Efter åtta år utanför riksdagen är Gudrun Schyman på väg tillbaka – åtminstone tror hon det själv. Jens Liljestrand följde med en ikon under en hektisk dag av homepartyn och väckelsemöten. Expressen.se

2014-05-18_1631

Expressens journalist, Jens Liljestrand,
berättar om en dag med Gudrun

09.26
Uppsala, Torsgatan 5B
Grå morgon, kallt strilande regn. Cyklarna står tätt utanför det gula fyravåningshuset. Porten hålls öppen med en brun kartong, inne i trapphuset dräller tomglas och skräp i ett hörn. Inte mycket skvallrar om att ledaren för Sveriges snabbast växande politiska rörelse framträder.

Det är en källarlokal, messar Gudrun Schyman, en trappa ner i underjorden.

Mycket riktigt sitter ett utrivet blad från ett spiralblock upptejpat på den grå metalldörren ner till källaren, med orden HOMEPARTY, EN TRAPPA NER! textat i kulspets. Dörren uppställd med en smutsig skurtrasa.

Där nere, i en oväntat mysig samlingslokal inredd med murriga jordfärger och nedsuttna soffor står ledaren för Feministiskt initiativ och håller föredrag. Klädd i jeans och enkel blå tröja över skrynklig skjorta ser hon knappast ut som en toppolitiker, snarare som en universitetslärare. Sannolikt är hon den enda partiföreträdaren i landet som några två veckor innan EU-valet valtalar i form av en sociologiföreläsning, där åhörarna uppmanas göra anteckningar med papper och penna utifrån de modeller som hon under loppet av två timmar ritar upp på tre stora pappersark.

”Nu ritar ni en pil, en stor cirkel här, och så en lite mindre cirkel ovanpå den… Är ni med?”

”Jaaa”, svarar publiken.

De är Fi:s kärntrupper, unga kvinnor och några få unga män, det är flätor, hipsterskägg, koftor, scarfar, 40-50 personer, källarlokalen är kanske tvåtredjedelsfull, ljuset silar in från smutsiga gallerfönster, reflekteras i en kvarglömd discokula som hänger i taket. Fi är störst i studentstäderna och särskilt välorganiserade här i Uppsala, där man i februari också bildade ett studentförbund med sikte på kårfullmäktige.

Fi, inser jag snabbt, handlar ytterst lite om konkret politik. Bortsett från självklarheterna – nedrusta försvaret, höj skatterna, dela föräldraförsäkringen – talar Schyman nästan uteslutande i breda ordalag utifrån en feministisk samhällsanalys som ger svar på alla tänkbara politiska frågor.

Lugnt och metodiskt visar hon hur allt hänger ihop. Pensionerna: systemet missgynnar kvinnor. Ukrainakrisen: män är bärare av våldet. Miljön: män äter för stora biffar och kör för stora bilar.

”Är ni med?”

”Jaaa.”

Hon smickrar inte, stryker inte medhårs. Grundtonen är kyligt pedagogisk, här och där kryddad med sarkasmer. Mindre framträdande är hennes patos, men visst finns engagemanget där, ett iskallt raseri, som när hon föraktfullt sågar RUT-avdraget, ”en global patriarkal arbetsmarknad ska lösa jämställdhetskonflikten hemma hos dem som har råd”.

”Eller hur?”

”Mhmm.”

Snett leende. ”Här ska ni svara ja.”

”Jaaa.”

Föreläsningen avslutas med att alla uppmanas att genast gå med i partiet. Stina Svensson, EU-kandidat och en av partiets tre talepersoner (tillsammans med Schyman och Sissela Nordling Blanco), samlar in pengar från åhörarna, som stoppas i en Fi-märkt liten sminkväska.

Svensson, 44, är en av nyckelpersonerna i Gudrun Schymans växande homeparty-kampanj. Till vardags är hon boendestödjare åt unga vuxna med asperger, men tack vare donationerna jobbar hon den här månaden heltid för partiet. Jag följer med ut till hennes vita husbil, som just nu fungerar som kampanjbil. Medan vi väntar på att Schyman ska göra klart en intervju med SR:s ”Godmorgon världen” småfryser vi i duggregnet.

– Jag brukar sova i min bil när vi är ute, säger hon och tänder en cigg, mest för att det är mysigt. Förra valkampanjen fick jag inte i gång den, så Gudrun blev tvungen att gå ut och skjuta på. Det kom med i ett tv-inslag.

Schyman kommer tillbaka från sin radiointervju, hoppar in i passagerarsätet, tar fram puderdosan och förbereder sig för nästa ställe.

Läs vidareExpressen

 

Av Jens Liljestrand
jens.liljestrand@expressen.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: