Varannan kvinna vill att Feministiskt initiativ medverkar till en rödgrön regering

Idag presenterar Feministiskt initiativ en opinionsundersökning som visar att varannan kvinna tycker att det vore bra om Feministiskt initiativ medverkar till att en rödgrön regering bildas (46% av samtliga väljare). Med hänsyn till opinionsläget där varken allianspartierna eller de rödgröna har egen majoritet, kan Feministiskt initiativs inträde i riksdagen bidra till ett regeringsskifte och samtidigt beröva Sverigedemokraterna deras vågmästarroll.

feminist fyra procent
Vi stödjer ett regeringsskifte. Alliansen har inte på något sätt visat framfötterna i frågor som rör jämställdhet och mänskliga rättigheter. I samma ögonblick som Feministiskt initiativ kommer in i riskdagen så kommer Sverigedemokraternas inflytande över politiken vara över, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ.

I dag presenterar Feministiskt initiativ en SIFO-undersökning som visar att:

  • 60 procent av kvinnorna tycker att det vore bra om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen. Motsvarande siffra för män är 39 procent.
  • Mer än hälften av kvinnorna (51 procent) tycker det är bra om Feministiskt initiativ medverkar till att en rödgrön regering bildas, motsvarande siffra för männen är 41 procent.
  • 16 procent av de tillfrågade att de kan tänka sig rösta på Feministiskt initiativ i riksdagsvalet.
  • Störst stöd har Feministiskt initiativ bland kvinnor där nästan var fjärde (23 procent) kvinna kan tänka sig rösta på Feministiskt initiativ. 
  • Stödet bland kvinnor i åldersgruppen 15-29 år är särskilt stort, där 8 av 10 (79 procent) tycker att det är bra om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen och nästan varannan tänka sig rösta på F! (46 procent).

Idag ser vi att många stödjer oss för att de vill ha ett regeringsskifte, där Sverigedemokraterna inte lägre är vågmästare. Det är rödgröna väljare som helt enkelt uppmanar andra till att stödrösta på oss så att vi kommer in i riksdagen, säger Sissela Norling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ. 

Undersökningen som är gjord av Sifo på uppdrag av Feministiskt initiativ omfattar 1000 telefonintervjuer under perioden 25 – 28 augusti 2014.

Fullständig version av Feministiskt initiativs SIFO-undersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: