Feministiskt initiativ: ompröva förslaget om förbud mot nazistiska organisationer

Ompröva förslaget om förbud mot nazistiska organisationer

Feministiskt initiativs partistyrelse den 10 september 2014

Som politiskt parti är vi djupt oroade över att normaliseringen av rasism, nazism och fascism eskalerat de senaste åren. I valrörelsen har vi sett hur nazister får tillstånd att manifestera och ta över gator och torg, under skydd av hundratals poliser. Nazisternas närvaro utgör ett allvarligt hot mot demokratin och innebär en begränsning av det offentliga rummet för dem av oss som är direkt föremål för deras hat och våld; hbtq-personer, romer, judar, muslimer, rasifierade personer men även politiska motståndare; feminister, antirasister och antifascister. När nazister genom sina torgmöten försöker markera att Sverige inte är till för alla kan vi inte ge dem fritt spelrum.

Sverige har fått återkommande kritik från FN:s rasdiskrimineringskommitté för att vi bryter mot konventionen om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering, bland annat för att vi inte infört förbud mot nazistiska organisationer. Sverige är en av de 173 stater som anslutit sig till konventionen, som trädde i kraft 1969 och innebär bland annat att ”konventionsstaterna ska förbjuda organisationer och organiserad och annan propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskriminering, samt förklara deltagande i dylika organisationer eller dylik verksamhet som en brottslig handling straffbar enligt lag”.

Regeringen har försvarat sig med att vi har annan lagstiftning som räcker till för att motverka spridning av nazism, nämligen lagen om hets mot folkgrupp. Vi menar att det blivit alltmer uppenbart att lagen om hets mot folkgrupp är otillräcklig. Många har lyft problemet med att lagen inte tillämpas, att hatbrott blivit nedprioriterat inom polisen och att det skett en förskjutning där rasistiska yttringar som tidigare ansågs oacceptabla numera anses rumsrena. Allt detta stämmer. Men det finns också ett annat problem som handlar om att lagen är för snäv, då den endast begränsar hets genom tal och skrift. Den hindrar inte nazistiska partier från att få demonstrationstillstånd eller ta sig in i parlamentariska församlingar.

Nazism och fascism har kommit till makten genom demokratiska val tidigare, i Tyskland ledde det till förintelsen. Vi får inte låta historien upprepa sig. Därför menar vi att:

  • Sveriges riksdag i enlighet med FN:s rekommendationer behöver ompröva beslutet om förbud av nazistisk organisering.
  • För att den lagstiftning som finns ska tillämpas behöver också arbetet mot hatbrott prioriteras och få mer resurser.
  • Rättsväsendet behöver obligatorisk utbildning i antirasism, genus och normkritik.

10641194_691228147598811_6415830604616457654_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: