DET FINNS EN FREDSOPINION SOM BEHÖVER KOMMA TILL TALS I DESSA TIDER AV KRIGSHETS

I år är det 70 år sedan bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki.

I ljuset av framför allt utvecklingen i Ryssland sluter alltså nu allt fler upp bakom övertygelsen att militär terrorbalans, gärna med hjälp av Nato, är det som ska garantera Sveriges säkerhet för framtiden. Men de stora säkerhets¬politiska hoten i dag är inte främst militära. Rysslands folkrättsvidriga invasioner av sina grannländer ska självklart fördömas på alla politiska nivåer men en ökad militarisering från väst ger bara president Putin ammunition till fler övergrepp och än värre förföljelser av regimkritiker och oppositionella.

De säkerhetspolitiskt överhängande problemen är miljöförstöring, klimatförändringar, det globala våldet mot kvinnorna och de ökande brotten mot mänskliga rättigheter.

En del menar att Fi ursäktar rysk expansionism. Som om det saknades alternativ mellan militär upptrappning och total passivitet. De enda som tjänar på vapenskrammel är vapenindustrin.

Fi vill inte avskaffa försvaret, men omrusta med tio miljarder om året från subventioner av vapenproduktion och militära poster till förebyggande insatser i Sverige och utomlands, demokrati¬utveckling och skydd från våld. Flera av Försvarsmaktens verksamheter är viktiga för säkerhet vid kriser och katastrofer, men den nya inriktningen betonar nationens gränser. Linjen strider mot såväl våra miljömål som mot FN:s uppmaning till sina medlemsstater att rusta ner militärt och i stället investera i våldsförebyggande arbete. Vi har forskning och förnuft med oss men mäktiga ekonomiska intressen och nationalism mot oss.

Läs hela Gudrun Schymans replik till Hans Wallmark (M) och Gustaf Göthberg, MUF i Ystads Allehanda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: