JA till Fred! NEJ till NATO!

På söndag hålls en bred manifestation för fred och nedrustning, mot militariseringen av säkerhetspolitiken – Nej till Nato! Medverkar gör förutom Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman även Svenska Freds ordförande Anna Ek, i och skiljedomsföreningen, dramatikern Stina Oscarsson och artisten Emil Jensen.

11751724_862577513797750_9032862743258160353_n

Manifestationen äger rum på hamnplan Simrishamn söndagen den 9 augusti kl 15-17.

I år är det 70 år sedan bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki. I ljuset av framför allt utvecklingen i Ryssland sluter nu allt fler upp bakom övertygelsen att militär terrorbalans, med hjälp av Nato, är det som ska garantera Sveriges säkerhet för framtiden.

– De stora säkerhetspolitiska hoten idag är inte främst militära. Rysslands folkrättsvidriga invasioner av sina grannländer ska självklart fördömas på alla politiska nivåer men en ökad militarisering från väst ger bara Putin ammunition till fler övergrepp och än värre förföljerser av regimkritiker och oppositionella. De säkerhetspolitiskt överhängande problemen är miljöförstöring, klimatförändringar, det globala våldet mot kvinnor och de ökande brotten mot mänskliga rättigheter. För att möta de hoten behöver vi varken värdlandsavtal med Nato, JAS-plan eller återinförande av den allmänna värnplikten. Vi behöver en avmilitarisering av befintliga och kommande konflikter och en säkerhetspolitik som utgår från mänsklig säkerhet, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

Feministiskt initiativ, Österlen, är initiativtagaren till manifestationen, men inbjudan är bred och omfattar politiska partier, fackföreningar, freds- och folkrörelser och allmänheten.

För mer info: Feministiskt initiativs pressjour 0706-100 191

Debattartiklar:
Det finns en fredsopinion som behöver komma till tals i dessa tider av krigshets
70 år efter Hiroshima – dags för nedrustning
Aktiv nedrustning skapar säkerhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: