Det råder inte kaos i Sverige

Idag pågår en av de mest omfattande mobiliseringarna av det civila samhället i Sverige i modern tid. Tusentals personer har öppet uttryckt sin vilja att öppna dörrarna för människor som flyr för livet på grund av konflikter i olika länder. Enligt DN/Ipsos undersökning från den 27/9 kan var tredje svensk tänka sig att ta emot en flykting i sitt hem. Tusentals personer i hela landet satsar tid, kraft och resurser för att skapa ett humant mottagande för de som flyr till Sverige. Det är Sveriges plikt att garantera att rätten till asyl säkras i Sverige och inom EU. Vi i Feministiskt Initiativ känner glädje och stolthet över att så många engagerar sig trots den rådande politiska handlingsförlamningen.

Partier som argumenterar för att vi inte har råd att hjälpa människor på flykt borde kräva att länder som är stora vapenexportörer tar sitt ansvar för denna katastrof. Så länge Sverige bedriver vapenexport är vi med och driver människor på flykt. Det några partier idag kallar för ”flyktingkris” är i själva verket en politisk kris. Den ökning av asylsökande som Sverige upplever just nu utgör bara av en bråkdel av alla människor på flykt. Denna situation är hanterbar och inget som odemokratiska krafter ska försöka utnyttja för att skrämmas och vinna politiska sympatier på.

De politiska partierna borde ta lärdom av de mångas engagemang. Vi i Feministiskt Initiativ föreslår följande konkreta åtgärder som Sverige helt på egen hand kan genomföra nu:

  • utfärda humanitära visum
  • öppna ambassader och konsulat för asylsökande
  • fördubbla flyktingkvotuttagningen via UNHCR
  • stärka rätten till familjeåterförening
  • frångå Dublinförordningen

Vi gör det tillsammans! 
// Styrelsen för Feministiskt Initiativ Skåne

flyktingar-webb-fiskane

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: