Vi kommer aldrig att kompromissa med asylrätten

”Nu har den danska regeringen aviserat att även Danmark inför id-kontroll mot Tyskland. Den dominoeffekten var förväntad. Den svenska regeringen tycker det är att “ta ansvar” genom att göra det ännu svårare för människor att söka asyl i Europa.” Det skriver Feministiskt initiativ Skånes styrelse i ett uttalande i dag.

Från och med den 4 januari inför den rödgröna regeringen id-kontroller vid gränserna. Målet med dem är att starkt begränsa antalet flyktingar som kommer till Sverige. Med beslutet flyttas ansvaret från myndigheterna till transportörerna, privata aktörer får därmed bestämma vilka personer som kan komma in i Sverige och få möjlighet att söka asyl.

Lagförslaget som kom till i all hast kritiserades från flera håll, inte minst från Lagrådet; ”Det är för Lagrådet tydligt att den nu föreslagna tillfälliga lagstiftningen inte kommer att visa sig ändamålsenlig för att möta redan dagens utmaningar, om man samtidigt vill värna asylrätten”.

Att hindra människor som flyr för sina liv från att komma till Sverige och söka asyl inkräktar starkt på en av de viktigaste pelarna i den internationella rätten. Att Miljöpartiet och Socialdemokraterna valt att förverkliga en inhuman politik som drivs av nationalismens förespråkare är en skam för en regering som kallar sig för feministisk. Dessutom har regeringen beslutat att införa tillfälliga uppehållstillstånd även för barn, vilket bryter emot barnkonventionen.

Att undergräva asylrätten som regeringen gör nu får långtgående konsekvenser. Förutom att utsätta människor på flykt för ännu större press förändras hela samtalet. Vi ser nu en regering som har anammat sverigedemokraternas retorik och som normaliserar rasismen i det svenska samhället med argumentet att Sverige behöver ”andrum”.

Nu har den danska regeringen aviserat att även Danmark inför id-kontroll mot Tyskland. Den dominoeffekten var förväntad. Den svenska regeringen tycker det är att “ta ansvar” genom att göra det ännu svårare för människor att söka asyl i Europa.

Feministiskt initiativ Skåne kräver att regeringen tar tillbaka besluten om id-kontroll, tillfälliga uppehållstillstånd samt begränsningarna av familjeåterförening. Vi kräver att Sverige uppfyller sina internationella åtagande och öppnar gränserna.

Feministiskt initiativ kommer aldrig kompromissa med asylrätten och fortsätter att kämpa mot lagar som undergräver mänskliga rättigheter.

Flyktingar har inget andrum!

fiskane1

Feministiskt initiativ Skånes styrelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: