STÄNGDA GRÄNSER ÄR INTE RÄTT SVAR PÅ SEXUELLA TRAKASSERIER

Ännu vet vi lite om attacken i Köln – varför detta hände just där och på det sättet. Ett hundratal kvinnor omringades och attackerades under nyårsnatten, enligt anmälningar som inkommit till polisen. På liknande sätt attackerades ett tiotal kvinnor i Hamburg och i Kalmar, enligt anmälningar. Däremot vet vi mycket om sexuella trakasserier och våld generellt. Alla former av våld syftar till att kränka och kontrollera. Att skuldbelägga utsatta, och att som utsatt själv känna skam är vanligt. Rätten till kroppslig integritet, yttrandefrihet och rörelsefrihet gäller alla och alltid. Varken den utsattas eller förövarens bakgrund, nationalitet eller religion ursäktar våldet.

Sexuella trakasserier är inte ett nytt problem i Sverige, som vissa tycks tro. En majoritet av Sveriges och världens kvinnor utsätts, enligt WHO med flera. Enligt en aktuell studie med 42 000 kvinnor i EU uppger 55 procent sig utsatta för sexuella trakasserier efter sin 15-årsdag. Sverige toppar statistiken med hela 81 procent. En aktiv feministisk debatt i Sverige innebär en högre medvetenhet kring frågorna. Troligen är utsattheten i många andra länder mer tabu att tala om och därför underrapporterad. En annan tolkning som vissa forskare föreslår är att trakasserierna och våldet mot kvinnor faktiskt är högre här än i många andra länder. Vissa män provoceras av kvinnor som tar plats. Hatet och hoten mot många kvinnliga journalister, programledare, artister och politiker är reaktionen.

Vissa former av övergrepp och förtryck är nya i Sverige. Könsstympning är ett sådant våld som vi måste lägga mer resurser på att förebygga och ge de som utsätts bästa möjliga vård. Övergreppen talar inte på något sätt emot en solidarisk flyktingpolitik – tvärtom. Normer och sedvänjor är föränderliga – det finns ingen ursprunglig och statisk folksjäl som styr våra beteenden. I allt fler länder når arbetet mot könsstympning framgång. Genom ökad kunskap förstår människor att det är skadligt. På samma sätt kan vi tillsammans motverka trakasserier och våld.

Nationalism och stängda gränser är inte svaret. Vi håller med de tyska politiker som betonar att attackerna inte bör användas i rasistiskt syfte. Det sista våldsutsatta behöver är att användas av dem som annars aldrig engagerar sig mot våld. Inte sällan är det just de självutnämnda beskyddarna av Nationen som utgör det största hotet mot kvinnors rättigheter. Skiljelinjen går mellan demokratiska och odemokratiska värderingar, oavsett nationalitet.

Vi kan alla hjälpas åt – i det offentliga, på skolan, arbetsplatsen, på nätet, i det privata. Varje gång en vuxen säger till en flicka att pojken som slår henne ”bara är intresserad” bidrar hen till ofrihet och våld. Förövare tenderar enligt WHO att ha rigida och stereotypa idéer om kön. Ingen föds till förövare, men många tycks ha problem med att interagera utan att trakassera. Feminism är en frihetsrörelse som handlar om respekt och rätten att vara människa.

Linnéa Bruno, styrelseledamot (Fi) Gudrun Schyman, partiledare (Fi)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: