Demokrati innebär respekt för asylrätten

Den rödgröna regeringen införde ID-kontroller vid gränserna den 4 januari i år för att starkt begränsa antalet flyktingar som kommer till Sverige. Beskedet som regeringen gav till omvärlden var att ”Sverige behöver andrum”.

Konsekvenserna för de miljontals människor som flyr för sina liv från krig och elände är djupt inhumana. Människor som Sverige genom internationella avtal har förbundit sig att skydda. Med den nya asylpolitiken som regeringen har sjösatt kan Sverige inte längre garantera asylrätten. Människor som flyr från krig  har oftast inte godkända handlingar som styrker deras identitet, många är papperslösa. Flyktinggruppernas Riksråd (FARR) har dessutom lyft det faktum att vissa ID-handlingar från länder som Afghanistan och Somalia inte godtas av våra myndigheter.

Som om verkligheten inte var nog dramatisk lägger regeringen förslag om att införa tillfälliga uppehållstillstånd inte bara för vuxna utan även för barn, vilket bryter mot Barnkonventionen. Flyktingar som får stanna i Sverige och kategoriseras som ”skyddsbehövande” kommer inte få möjlighet till familjeåterförening. Det innebär i praktiken att en familj som vill leva tillsammans efter flykten måste genomföra hela resan tillsammans, med alla risker det innebär. Som asyljuristen Viktor Banke uttryckte det ”man stänger med andra ord den enda lagliga väg som fanns för barn till krigsflyktingar att komma hit.”

Vad Sverige behöver är att stå upp för och aktivt arbeta med att försäkra att de mänskliga rättigheterna efterlevs. Inte heller kan relationen mellan krig och flykt förnekas. Sverige är en av världens största vapenexportörer räknat per person. En export som måste stoppas, då den är med och tvingar fler människor på flykt.

Feministiskt Initiativ Skåne och Feministiskt Initiativ Malmö kräver att regeringen tar tillbaka besluten om ID-kontroll, och förslagen om tillfälliga uppehållstillstånd samt begränsningarna för familjeåterförening. Vi kräver att Sverige uppfyller sina internationella åtaganden och öppnar gränserna för alla asylsökande. De som behöver andrum är människor på flykt, inte en av världens starkaste ekonomier.

Feministiskt initiativ kommer aldrig kompromissa med asylrätten!

Styrelsen för Feministiskt Initiativ Skåne
Styrelsen för Feministiskt Initiativ Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: