Medborgarskap för varenda unge!

Medborgarskapslagen behöver förändras. Vi vill att alla barn som föds i Sverige automatiskt ska få svenskt medborgarskap vid födseln.

Om tillfälliga uppehållstillstånd införs måste även medborgarskapslagen ändras så att dessa tillfälliga tillstånd kan utgöra grund för förvärvande av svenskt medborgarskap. Det är ovärdigt ett demokratiskt land att ha regler som gör barn statslösa. En jämlikhetsskapande integration kan inte bara vara ceremoniell. Lagar måste anpassas så att nålsögat utvidgas.

Läs hela debattinlägget i Expressen.

Gudrun– Det är dags för en ny definition av det svenska medborgarskapet som inkluderar alla som föds i Sverige. I dag premierar lagen om medborgarskap blodsband framför samhällelig samhörighet. Feministiskt initiativ motarbetar alla nationalistiska strävanden mot en stat som bygger på en förenklad bild av vad som är ”svenskt”.

Gudrun Schyman, Partiledare

Victoria– Feministiskt initiativ står för en politik som vill omdefiniera svenskheten och föreställningen om ”svensken” som enbart vit, blond och blåögd. Hur vi definierar medborgarskap uttrycker vilket samhälle vi vill leva i.

Victoria Kawesa, Antirasistisk talesperson

Meriam– Feministiskt initiativ står för en politik där alla människor i Sverige ska ha samma rättigheter för att leva, bo och arbeta i Sverige. I en tid då människor rör sig över gränser är det förlegat att ha blodsband som princip för automatiskt medborgarskap. Det är dags för en ny definition av det svenska medborgarskapet som inkluderar alla som föds i Sverige.

Meriam Chatty, Migrationspolitisk talesperson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: