Uttalande från styrelsen Fi Skåne

Katerin Mendez, kommunfullmäktigeledamot i Malmö och Socialpolitisk talesperson för Feministisk initiativ, omhändertogs i lördagskväll av polisen i Malmö när hon ville anmäla en akt av diskriminering på en krog i Malmö stad.

Katerin har berättat hur hon i sällskap med sin mamma och syster såg hur krogens vakter knuffade iväg två romska kvinnor. Katerin ifrågasatte deras bemötande av kvinnorna och fick till svar att: ”Vi har en policy att vi inte släpper in dem”. Katerin med sällskap lämnade krogen och blev lättade när de mötte två poliser. Katerin närmde sig för att göra en anmälan av krogvakternas diskriminerande behandling av de romska kvinnorna. Polisen vägrade dock att uppta anmälan och omhändertog istället Katerin för förargelseväckande beteende. Polisen agerade våldsamt och kränkande under omhändertagandet.

Feministiskt Initiativ anar att detta inte är en isolerad händelse, utan en del av ett större samhällsproblem där minoriteters rättigheter åsidosätts. Därför uppmanar vi Polisen i Malmö att starta en intern undersökning utifrån anmälan som Katerin nu har gjort på polisens agerande, samt uppmanar Polismyndigheten att utbilda sina poliser i antirasism.

– Det är oacceptabelt att verksamheter tar fram och sätter i bruk en policy som bygger på att neka vissa människor tillträde på grund av deras etniska tillhörighet. Såväl civilsamhället som myndigheter bär ett aktivt ansvar för att motverka diskriminering. I detta fall kan jag inte heller nog betona vikten av en oberoende myndighet som granskar poliser som anmäls för tjänstefel, säger Victoria Kawesa, Antirasistisk talesperson i Feministiskt Initiativ.

– Jag är skakad av händelsen, dock har den fått mig att inse normaliseringen av rasismen. När det politiskt alternativa Möllan, en oas för oss aktivister antar diskriminerande policyn – då har det gått långt! Därför kommer jag politiskt att driva möjligheten för Malmö stad att dra tillbaka utskänkningstillstånd för krogar som diskriminerar och vill även passa på att uppmuntra allmänheten att anmäla när de bevittnar diskriminering, säger Katerin Méndez.

Styrelsen för Fi Skåne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: