Sveriges vapenhandel är oetisk och ett hyckleri

Idag, den 10 januari, talar utrikesminister Margot Wallström i FN:s säkerhetsråd i New York. FN måste kunna bistå inte bara när våldet är ett faktum, utan också vid politiska konflikter med fredsförebyggande insatser där fokus läggs på de strukturella problem som finns i samhället.

Sveriges mandat som ny medlem i säkerhetsrådet sträcker sig över två år. Den första månaden är Sverige också ordförande.
Vi i Feministiskt initiativ förväntar oss att den politik regeringen ämnar driva i säkerhetsrådet har ett feministiskt perspektiv.
Regeringen har annonserat att Sverige ska prioritera konfliktförebyggande arbete, fred och säkerhet, kvinnor samt ökad transparens, representativitet och effektivitet. Det är bra att dessa områden kommer i första rummet, men de behöver kompletteras. Områden som också måste prioriteras är respekt för mänskliga rättigheter, internationella åtaganden som alla länder har (bland annat asylrätten), miljö- och klimatfrågan, nedrustning samt social rättvisa.

Feministiskt initiativ anser att regeringens punkt ”Kvinnors aktiva inflytande i fredsprocesser” är särskilt viktig. De flesta konflikter i dagens samhälle har sitt ursprung i en patriarkal maktordning som leder till ojämställdhet, ojämlikhet och orättvis fördelning av jordens resurser. Vi anser inte att fred byggs med militära medel. Det sker istället genom frånvaro av våld och förtryck på alla nivåer, demokratiska principer, tillfredsställande av de grundläggande mänskliga behoven och möjlighet för människor att vara aktiva som medborgare.
Feministiskt initiativ vill även att Sverige tar en ledande roll när det gäller att driva frågan om våld mot hbtq-personer i konfliktområden som en viktig del av arbetet för fred.

Vi håller med Margot Wallström om att ”tidig varning” när det gäller risker och annalkande kriser måste följas av ”tidig handling”. Historiskt sett har det varit ett problem i säkerhetsrådet. Världen har sett konflikter starta, men FN ingriper långt efter att våldet har eskalerat. FN måste kunna bistå inte bara när våldet är ett faktum, utan också vid politiska konflikter med fredsförebyggande insatser där fokus läggs på de strukturella problem som finns i samhället.
Världen bevittnar idag hur vapen används som medel för att lösa konflikter. Det ökar militariseringen av samhället och bidrar till en normalisering av en våldskultur. En av de viktigaste förebyggande åtgärderna mot krig är nedrustning. Att stora vapenflöden finns i områden där det pågår väpnade konflikter skapar en ond spiral som måste stoppas. Därför ser vi med stor förvåning på att regeringen inte prioriterar det i sitt arbete i säkerhetsrådet.
Militär upprustning är idag ett av de största hoten mot den mänskliga säkerheten. En bra start på året i säkerhetsrådet skulle vara att Sverige börjar arbeta inom detta område på hemmaplan. Sveriges vapenhandel är oetisk och ett hyckleri och så länge den pågår kan Sverige inte med trovärdighet arbeta internationellt för ett totalt stopp av vapenhandeln.

Sverige har i FN:s generalförsamling anslutit sig till arbetet att förbjuda kärnvapen. Sverige skulle nu kunna lyfta fram frågan i säkerhetsrådet, och där problematisera den vetorätt de stora kärnvapenmakterna har.
Feministiskt initiativ kommer att följa upp arbetet inom FN:s säkerhetsråd där den svenska regeringen nu har möjlighet att påverka vad som sker och därför bör verka för att frågor som utmanar den rådande maktfördelningen inom FN tas på allvar.

Gudrun Schyman
partiledare för Feministiskt initiativ

Jaime Gomez
utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ

publicerat i Sydsvenska Dagbladet 10 januari 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: