Antisemitism och islamofobi har ingen plats i samhället

F! Skåne tillsammans med olika lokalföreningar ser med stor oro på den eskalerande hotbilden mot minoriteter i Sverige. De senaste veckorna har vi bevittnat flera sammankomster där grovt antisemitiska slagord skanderats, vi har sett synagogor i Malmö och Göteborg attackeras med brandbomber och nu senast har moskéer i Säffle och på Södermalm utsatts för skadegörelse. Det är viktigt att vi alla resolut står upp emot hatet oavsett vem det drabbar och tydligt visar att rasism oavsett form inte har någon plats i vårt samhälle.

Rasism, och inte minst antisemitism, har en lång historia vilket har uttryckt sig genom tiderna på olika sätt. Judar har sedan länge målats upp som syndabockar för allehanda samhällsproblem. Genom historien har detta inneburit att miljontals människor fått sätta livet till på ett fasansfullt sätt. Många som bor här i Sverige idag är levande bevis på de horribla konsekvenser detta avskyvärda hat kan få. Trots att vi bedyrar ”aldrig igen” tas allt för ofta våldsamma rasistiska yttringar mot judar, muslimer och andra minoriteter inte på tillräckligt stort allvar. Hur länge ska vi tillåta det? Hur mycket ska Sveriges minoriteter behöva stå ut med innan majoritetssamhället börjar stå upp mot rasismen på allvar? Det är en fråga om anständighet.

De senaste våldshandlingarna och hoten mot judar och muslimer är tyvärr inte ett nytt fenomen. Det är en fråga om kollektivisering där en hel folkgrupp får stå till svars för politiska beslut eller händelser långt bortom deras egen kontroll. Judar och muslimer kan aldrig bära ett kollektivt ansvar. Den som skanderar att judar ska skjutas, attackerar en synagoga eller vandaliserar en moské ger uttryck för rasism, inte ”kritik”. Här måste vi vara glasklara, och våra fördömanden förutsättningslösa och oförblommerad. Vi får inte låta att rasism och diskriminering normaliseras.

Dagens Europa präglas i hög grad av en ökad nationalism och rasism. Rasistiska partier vinner segrar både i nationella val och i valet till Europaparlamentet, kommer in i politiska församlingar och blir del av det politiska etablissemanget. Minoritetsgrupper som romer, judar, muslimer och hbtq-personer möts av rasism och diskriminering som riskerar att normaliseras. Denna utveckling leder också till ett bakslag för kvinnors rättigheter och jämställdhet.

F! Skåne tillsammans med olika lokalföreningar verksamma i Skåne tar kraftigt avstånd från och fördömer alla sorters hot och våldshandlingar mot judiska och muslimska församlingar i hela Europa i allmänhet och i Sverige i synnerhet. Vi vill gärna påminna alla krafter som arbetar mot rasism och för demokrati att inte låta den “lågan” slockna så att mörkret vinner terräng. En stark antirasistisk rörelse är den starkaste motkraften till rasistiska, nazistiska och fascistiska krafter som mobiliserar runt om i Europa. Vi behöver att fler tillvaratar sina demokratiska rättigheter och får möjlighet att utöva de. Det finns förutsättningar för ett bättre samhälle där minoriteters grundläggande rättigheter inte inskränks, men det är bara möjligt om vi arbetar tillsammans mot rasism och för att jämställdhet och jämlikhet ska genomsyra allas vardag.

Styrelsen i F! Skåne
Styrelsen i F! Lund
Styrelsen i F! Österlen
Styrelsen i F! Höör
Styrelsen i F! Svalöv
Styrelsen i F! Landskrona
Styrelsen i F! Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: