#metoo – vi kommer gå så långt som det krävs!

Ett år har passerat sedan #metoo slog ner i Sverige. Alla var överens. Det var oacceptabelt, åtgärder måste vidtas. Men, som oftast i frågor som rör jämställdhet och feminism, är steget från ord till handling oerhört långt. Ett antal symboliska justeringar gjordes i regeringens budget, däremot lyser genomgripande reformer eller myndighetsdirektiv med sin frånvaro.

Istället är det just nu snarare en backlash som sticker ut mest i det offentliga samtalet.

Debatten domineras av kränkta män, en nyväckt konservativ våg av röster som drömmer om hemmafrutillvaro och okunnigt hummande om ”genusflum”, samt den återkommande häpnadsväckande åsikten att ”det har gått för långt”, med #metoo, med jämställdheten, med mänskliga rättigheter.

Som om vittnesmålen försvunnit i en kollektiv minnesförlust. Feministiskt initiativ har däremot inte glömt.

Därför gör vi nu den 8 november till en nationell minnesdag och dedicerar hela månaden november till att minnas, hedra och visa uppskattning för de många metoo-uppropen.

Vi gör det för att förvalta det förtroende som givits genom vittnesmålen. Vi gör det för att ta vara på de möjligheter som dessa uppoffringar har skapat. Vi gör det för att det behövs radikal systemförändrande politik som vågar gå från ord till handling.

Läs mer här och skriv under

Kommentarer är stängda.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: